Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Royal Veterinary College(RVC) a publicat cele mai recente descoperiri din programul sau VetCompass, de aceasta data legate de cele mai frecvente probleme medicale si de cauzele decesului la iepurii de companie.Cercetarea a analizat datele de la 6.349 de iepuri care au fost pacienti in cadrul a 107 clinici de ingrijire veterinara din Marea Britanie.


Cercetatorii au descoperit ca cele mai frecvente cauze de deces inregistrate de medicii veterinari au fost miaza - „flystrike"(10,9%), anorexia (4,9%), colapsul (4,9%) si staza intestinala (4,3%).
Durata medie de viata a iepurilor de companie a fost de 4,3 ani, desi au fost inregistrate cazuri de iepuri care au trait pana la 14,4 ani. Iepurii masculi tind sa traiasca mai mult - avand o medie de 5,2 ani comparativ cu femelele care traiesc in medie 3,7 ani.
Cele mai frecvente probleme medicale sunt cresterea exagerata a unghiilor (16%), cresterea excesiva a molarilor (7,6%), murdarirea zonei perineale cu fecale/urina (4,5%), cresterea excesiva a incisivilor (4,3%) si staza intestinala (4,2%). Multe dintre aceste probleme au fost asociate cu o alimentatie si un adapost necorespunzator. Cu toate acestea, cercetatorii au aratat ca faptul ca iepurii au evoluat ca o specie de prada nu este de ajutor nici proprietarului, nici medicului veterinar. Evolutia a insemnat ca iepurii pot ascunde extrem de bine semnele de boala, astfel incat acestia sa fie mai putin vizati de pradatori, dar acest lucru face ca proprietarii sa constate ca iepurele este bolnav atunci cand este adesea prea tarziu. Cercetatorii spera ca acest nou studiu sa ajute proprietarii de iepuri de companie sa acorde mai multa atentie simptomelor de boala ce ar trebui monitorizate.

Alte concluzii ale studiului

  • Iepurii masculi sunt mai predispusi ca femelele la cresterea excesiva a ghearelor, a molarilor si incisivilor si la bolile dentare.
  • Varsta medie a iepurilor de companie prezentati la medicul veterinar in cadrul acestui studiu a fost de 3,2 ani. Greutatea medie a iepurilor adulti prezentati la veterinar a fost de 2,1 kg.

Dr. Dan O'Neill, cercetator in cadrul VetCompass si lector principal RVC a declarat: „Ani de zile, iepurii au fost considerati animalul de companie perfect pentru copii: pufos, dragut, pasiv, un animal care are nevoie de ingrijire si manipulare minima, ce necesita o hrana tip muesli, intr-o cusca din gradina in care de regula era tinut de unul singur. Stim acum ca acest nivel de ingrijire este complet inacceptabil din perspectiva bunastarii. Acest studiu poate imbunati si mai mult viata iepurilor, ajutand proprietarii si medicii veterinari sa recunoasca problemele comune de sanatate ale iepurelui si prin urmare, sa acorde prioritate factorilor cheie de management care vor face ca iepurii nostri sa fie si mai sanatosi. Iepurii nu manifesta durerea ca alte specii, de aceea este important sa prevenim bolile si sa recunoastem semnele acestora".

Dr. Jo Hedley, cercetator VetCompass si lector RVC a adaugat:„Acest studiu evidentiaza cu siguranta unele dintre cele mai frecvente probleme observate la iepurii tinuti ca animale de companie. Din pacate, din cauza capacitatii iepurelui de a ascunde boala, semnele unei probleme sunt adesea nespecifice si recunoscute mult prea tarziu, de aceea cauzele inregistrate ale decesului sunt de fapt doar simptomele ultimului stadiu al bolii subiacente. O educatie mai buna a proprietarilor este necesara pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea iepurelui in anii viitori".