Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Vaccinarea nu numai că reduce gravitatea tuberculozei la bovinele infectate, dar reduce și răspândirea acesteia în efectivele de vaci de lapte cu 89%, potrivit unui studiu.

Echipa Veterinarul
29.Apr.2024

Cercetarea, condusă de Universitatea din Cambridge și Universitatea Penn State, îmbunătățește perspectivele de eliminare și control al tuberculozei bovine (TB), o boală infecțioasă a bovinelor care are costuri economice și un impact mare asupra sănătății în întreaga lume.

Acesta este primul studiu care arată că bovinele vaccinate cu BCG infectate cu TB sunt substanțial mai puțin contagioase pentru alte bovine. Acest efect indirect remarcabil al vaccinului, dincolo de efectul său direct de protecție, nu a mai fost măsurat până acum.

S-a estimat că răspândirea infecției de la animale este responsabilă pentru aproximativ 10% din cazurile de tuberculoză umană. În timp ce aceste infecții cu tuberculoză zoonotică (zTB) sunt cel mai frecvent asociate cu infecții gastro-intestinale legate de consumul de lapte contaminat, zTB poate provoca, de asemenea, infecții pulmonare cronice la om. Boala pulmonară cauzată de zTB poate fi imposibil de distins de tuberculoza obișnuită, dar este mai dificil de tratat din cauza rezistenței naturale la antibiotice a bacteriei bovine.

Tuberculoza rămâne endemică în multe țări din întreaga lume, inclusiv în Europa și în America, unde controlul acesteia îi costă pe fermieri și pe contribuabili sute de milioane de dolari în fiecare an.

Studiul este publicat astăzi în revista Science.

În cadrul studiului, realizat în Etiopia, cercetătorii au examinat capacitatea vaccinului, Bacillus Calmette-Guérin (BCG), de a proteja în mod direct bovinele care îl primesc, precum și de a proteja în mod indirect atât bovinele vaccinate, cât și cele nevaccinate, prin reducerea transmiterii tuberculozei. Animalele vaccinate și cele nevaccinate au fost plasate în incinte cu animale infectate în mod natural, într-un nou design încrucișat realizat pe parcursul a doi ani.

„Studiul nostru a constatat că vaccinarea BCG reduce transmiterea TB la bovine cu aproape 90%. De asemenea, vacile vaccinate au dezvoltat semnificativ mai puține semne vizibile de TB decât cele nevaccinate. Acest lucru sugerează că vaccinarea nu numai că reduce progresia bolii, dar și că, dacă animalele vaccinate sunt infectate, sunt substanțial mai puțin contagioase pentru alții", a declarat Andrew Conlan, profesor asociat de epidemiologie la Departamentul de Medicină Veterinară al Universității Cambridge și autor corespondent al studiului.

Utilizând datele de recensământ și de mișcare a animalelor din Etiopia, echipa a dezvoltat un model de transmitere pentru a explora potențialul vaccinării de rutină pentru a controla tuberculoza bovină.

„Rezultatele modelului sugerează că vaccinarea vițeilor din sectorul produselor lactate din Etiopia ar putea reduce numărul de reproducere a bacteriei - R0 - sub 1, stopând creșterea preconizată a poverii bolii și punând efectivele pe calea eliminării tuberculozei", a declarat Conlan.

Sursa: 

  1. Abebe Fromsa, Katriina Willgert, Sreenidhi Srinivasan, Getnet Mekonnen, Wegene Bedada, Balako Gumi, Matios Lakew, Biniam Tadesse, Berecha Bayissa, Asegedech Sirak, Musse Girma Abdela, Solomon Gebre, Tesfaye Chibssa, Maroudam Veerasami, H. Martin Vordermeier, Douwe Bakker, Stefan Berg, Gobena Ameni, Nick Juleff, Mart C. M. de Jong, James Wood, Andrew Conlan, Vivek Kapur. BCG vaccination reduces bovine tuberculosis transmission, improving prospects for eliminationScience, 2024; 383 (6690) DOI: 10.1126/science.adl3962
  2. University of Cambridge. (2024, March 28). TB vaccine may enable elimination of the disease in cattle by reducing its spread. ScienceDaily. Retrieved April 7, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240328162608.htm

Echipa și-a concentrat studiile în Etiopia, o țară cu cel mai mare efectiv de bovine din Africa și cu un sector al produselor lactate în creștere rapidă, care are o povară tot mai mare a tuberculozei bovine și nu are niciun program actual de control, ca reprezentant al unor economii de tranziție cu o situație similară.

„Tuberculoza bovină este în mare parte necontrolată în țările cu venituri mici și medii, inclusiv în Etiopia", a declarat Abebe Fromsa, profesor asociat de agricultură și medicină veterinară la Universitatea Addis Abeba din Etiopia și co-autor principal al studiului. „Vaccinarea bovinelor are potențialul de a oferi beneficii semnificative în aceste regiuni".

„Timp de peste o sută de ani, programele de eliminare a tuberculozei bovine s-au bazat pe testarea intensivă și pe sacrificarea animalelor infectate", a declarat Vivek Kapur, profesor de microbiologie și boli infecțioase și Huck Distinguished Chair in Global Health la Penn State și autor corespondent al studiului.

Acesta a adăugat: „Această abordare este imposibil de pus în aplicare în multe părți ale lumii din motive economice și sociale, ceea ce duce la o suferință considerabilă a animalelor și la pierderi economice din cauza pierderii de productivitate, alături de un risc crescut de răspândire a infecției la om. Prin vaccinarea bovinelor, sperăm să putem proteja atât bovinele, cât și oamenii de consecințele acestei boli devastatoare."

Profesorul James Wood, Alborada Professor of Equine and Farm Animal Science din cadrul Departamentului de Medicină Veterinară al Universității Cambridge, a remarcat că, în ciuda faptului că tuberculoza este mai răspândită în țările cu venituri mai mici, Regatul Unit, Irlanda și Noua Zeelandă se confruntă, de asemenea, cu presiuni economice considerabile din cauza bolii, care continuă să persiste în ciuda programelor de control intensive și costisitoare.

 „Timp de peste douăzeci de ani, guvernul britanic și-a pus speranțele în vaccinarea bovinelor împotriva tuberculozei bovine ca soluție pentru reducerea bolii și a costurilor aferente controalelor. Aceste rezultate oferă un sprijin important pentru beneficiul epidemiologic pe care vaccinarea bovinelor l-ar putea avea pentru a reduce ratele de transmitere către și în interiorul efectivelor", a mai adăugat profesorul Wood.