- Detalii
- 2021
Ordinul 55/2021
Ordinul 55/2021 privind modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate şi a anexei la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor
Status: Acte în vigoare
Ordinul 55/2021 din 2021.04.26
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 26 aprilie 2021
Intră în vigoare:
26 aprilie 2021 An
Ordinul 55/2021 privind modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate şi a anexei la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor
Dată act: 5-apr-2021
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Conținut ordin
Văzând Referatul de aprobare nr. 55.996 din 24.12.2020, întocmit de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002,
ţinând cont de prevederile Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 şi 194 bis din 26 martie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1.Titlul va avea următorul cuprins:
"ORDIN pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor"
2.Articolul 1 va avea următorul cuprins:
"Art. 1
Se aprobă Norma sanitară veterinară privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, prevăzută în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin."
3.Anexa se modifică după cum urmează:
a)Titlul va avea următorul cuprins:
"NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor"
b)La articolul 1, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 1
(1) Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor."
c)Articolele 31-50 se abrogă.
d)La anexa nr. 1, punctele 29 şi 68 se abrogă.
e)La anexa nr. 3, punctul 19 subpunctul 1, punctul 22 subpunctul 5 şi punctul 25 se abrogă.
f)Anexa nr. 48 se abrogă.
Art. II
- Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 690 şi 690 bis din 21 august 2019, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 1, alineatele (4)-(6) şi alineatul (8) literele m)-o) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(4) Pentru asigurarea trasabilităţii subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, în contractul de servicii încheiat între operatorii economici autorizaţi/înregistraţi/înregistraţi special sanitar-veterinar, conform Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009, sau între aceştia şi alte unităţi supuse autorizării/înregistrării sanitar-veterinare sau alţi beneficiari trebuie menţionate următoarele: denumirea unităţii, adresa punctului de lucru, profilul de activitate şi numărul de autorizare/înregistrare/înregistrare specială sanitar-veterinară a unităţii de origine şi al celei de destinaţie aparţinând operatorilor autorizaţi/înregistraţi/înregistraţi special sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009.
(5) Transportatorii independenţi de subproduse de origine animală/produse derivate care nu sunt destinate consumului uman, care au încheiat contracte de servicii cu unităţile de neutralizare pentru activitatea de transport, au obligaţia să transmită o copie a contractului de servicii încheiat, în termen de 10 zile de la data încheierii, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială funcţionează unitatea de unde sunt transportate subprodusele de origine animală/produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman respective.
(6) Operatorii economici sunt obligaţi să ia toate măsurile necesare pentru ca subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman să fie depozitate separat, pe categorii, în spaţii/containere identificate, precum şi pe durata transportului, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
.................................................................................................
- m) materii de categoria 1 - subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman de categoria 1, astfel cum sunt prevăzute în art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 069/2009;
- n) materii de categoria 2 - subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman de categoria 2, astfel cum sunt prevăzute în art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 069/2009;
- o) materii de categoria 3 - subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman de categoria 3, astfel cum sunt prevăzute în art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 069/2009."
2.La articolul 1 alineatul (8), după litera r) se introduc două noi litere, literele s) şi t), cu următorul cuprins:
"s) animal de companie - un animal deţinut, din speciile enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor ("Legea privind sănătatea animală"), deţinut în scopuri private necomerciale;
- t) neutralizare - eliminarea prin incinerare/coincinerare sau utilizarea subproduselor de origine animală prin transformarea lor în produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul înconjurător, animale sau om, inclusiv îngroparea, conform prevederilor legislaţiei în vigoare."
3.La articolul 2, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Generatorii de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman au obligaţia colectării acestora în spaţiile prevăzute la alin. (4) şi (5) şi a notificării, în maximum 48 de ore de la eliberarea certificatului sanitar-veterinar pentru subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, a unei unităţi de neutralizare în vederea transportului subproduselor la aceste unităţi, cu respectarea prevederilor art. 21 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009."
4.La articolul 2 alineatul (8), literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) animalele moarte care nu fac obiectul unor teste pentru encefalopatii spongiforme transmisibile şi a căror greutate individuală este de până la 100 kg pot fi stocate timp de până la 60 de zile înainte de a notifica unitatea de neutralizare, numai atunci când sunt depozitate temporar într-un singur spaţiu închis, în condiţii care să asigure congelarea acestora, spaţiu identificat în mod corespunzător şi destinat exclusiv acestui scop, fiind interzisă deţinerea de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman de la o serie la alta, respectându-se principiul «totul plin - totul gol»;
.................................................................................................
- c) cantitatea maximă admisă în spaţiul de congelare este de până la 1.000 kg."
5.La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Alimentele care conţin produse de origine animală şi care sunt confiscate în urma controlului oficial, ca urmare a lipsei oricăror documente de identificare ale acestora, sunt clasificate ca materii de categoria 1."
6.La articolul 7, litera b) a alineatului (4), precum şi alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) activităţile pentru care unităţile care generează subproduse de origine animală au fost deja autorizate sau înregistrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sau Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
.................................................................................................
(7) Modificarea adresei punctului de lucru, a profilului de activitate al unităţilor autorizate/înregistrate/înregistrate special sanitar-veterinar impune reluarea procedurilor de autorizare/înregistrare/înregistrare specială sanitar-veterinară a acestora, inclusiv perceperea tarifului corespunzător.
(8) Modificarea fluxului tehnologic în cazul unităţilor înregistrate/înregistrate special/autorizate sanitar-veterinar impune reevaluarea unităţii sau, după caz, reluarea procedurilor de înregistrare specială sau autorizare sanitar-veterinară, inclusiv perceperea tarifului corespunzător."
7.La articolul 10, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(11) Orice modificări ulterioare ale fluxului tehnologic, modernizări şi extinderi ale unităţii trebuie autorizate de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, cu reluarea procedurii de autorizare şi perceperea tarifului prevăzut la alin. (1) lit. e), conform prevederilor art. 7 alin. (8) şi (9)."
8.La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Pentru a putea funcţiona, unităţile de incinerare de mică capacitate şi de mare capacitate trebuie să deţină echipamente funcţionale pentru măsurarea, afişarea, înregistrarea şi stocarea automată electronică, precum şi pentru redarea ulterioară, atât electronică, cât şi pe format hârtie, a valorii temperaturii gazelor la intervale regulate de timp pentru demonstrarea incinerării subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman; echipamentele trebuie să aibă capacitatea de a măsura, a înregistra şi a stoca valoarea de temperatură la intervale de maximum 30 de minute, din momentul iniţierii procesului de ardere până la încheierea acestuia, precum şi ora şi data la care a fost efectuată fiecare înregistrare în parte."
9.La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Operatorii unităţilor de incinerare au obligaţia de a obţine declaraţia prevăzută la alin. (1) înainte de obţinerea autorizaţiei sanitar-veterinare şi de a o depune odată cu documentele prevăzute la art. 10 alin. (1)."
10.La articolul 17 alineatul (4), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"k) copia documentelor de achiziţie a sistemelor de navigaţie şi a contractului de servicii încheiat cu operatorul de furnizare a serviciilor de monitorizare GPS, numai pentru transportatorii de subproduse de origine animală şi produse derivate care nu sunt destinate consumului uman."
11.La articolul 17, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Prevederile alin. (4) lit. k) nu se aplică direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care deţin mijloace de transport proprii destinate transportului subproduselor de origine animală şi al produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman."
12.La articolul 19, alineatele (1), (5), (6) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 19
(1) Fiecare mijloc de transport utilizat pentru transportul subproduselor de origine animală şi al produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, care provin din România şi rămân pe teritoriul naţional, este identificat individual prin inscripţionarea în lateral şi spate a textului: «TRANSPORT S.N.C.U.» cu caractere cu o înălţime de minimum 20 cm, pe containerul nedetaşabil/remorcă/semiremorcă/container detaşabil, precum şi prin inscripţionarea categoriei de subproduse de origine animală şi produse derivate care nu sunt destinate consumului uman şi a numărului unic de identificare, pe o plăcuţă, cu utilizarea următorului cod de culori:
- a) pentru materii de categoria 1 şi produse derivate de categoria 1 - culoarea neagră;
- b) pentru materii de categoria 2 şi produse derivate de categoria 2 - culoarea galbenă;
- c) pentru materii de categoria 3 şi produse derivate de categoria 3 - culoarea verde cu conţinut ridicat de albastru, pentru a se asigura că se deosebeşte de alte culori.
.................................................................................................
(5) Fiecare mijloc de transport al materiilor de categoria 1 şi 2 trebuie să fie echipat cu un sistem de navigaţie prin satelit care să permită determinarea locaţiei acestuia în timp real, definit conform art. 1 alin. (8) lit. r) din prezenta normă sanitar-veterinară.
(6) Fiecare mijloc de transport pentru materii de categoria 3 provenite de la unităţi de abatorizare, tranşare şi procesare carne/unităţi pentru depozitarea produselor de origine animală şi unităţi de vânzare cu amănuntul, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar trebuie să fie echipat cu un sistem de navigaţie prin satelit care să permită determinarea locaţiei acestuia în timp real, definit conform art. 1 alin. (8) lit. r) din prezenta normă sanitar-veterinară.
.................................................................................................
(11) Prevederile alin. (5) şi (6) nu se aplică pentru remorcile şi containerele care nu se autopropulsează şi nici pentru mijloacele de transport din dotarea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti."
13.La articolul 22, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
[...]
Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați în întregime puteți descărca fișierul de mai jos.
Descărcă ordinul și anexele
Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro