- Detalii
- 2023
Ordinul 130/2023
Ordinul 130/2023 pentru aprobarea Normelor specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România
Status: Acte în vigoare
Ordinul 130/2023 din 2023.10.17
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 17 octombrie 2023
Intră în vigoare:
17 octombrie 2023 An
Ordinul 130/2023 pentru aprobarea Normelor specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România
Dată act: 2-oct-2023
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Conținut ordin
Văzând Referatul de aprobare nr. 2.196 din 4.06.2023, întocmit de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
ţinând cont de prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605,
în baza prevederilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România,
ţinând cont de prevederile art. 66 alin. (2) şi art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au obligaţia de a pune în aplicare prevederile prezentului ordin şi sunt responsabile de supravegherea şi controlul mişcării porcinelor vii.
Art. 3
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor controlează modul în care sunt duse la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2012 privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul României şi pentru modificarea unor norme sanitare veterinare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 16 noiembrie 2012.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu |
ANEXĂ:
NORME SPECIFICE de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 936 din data de 17 octombrie 2023
Norma din 2023 specifică de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România
Norma din 2023 din 2023.10.17
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 16 noiembrie 2023
Intră în vigoare:
17 octombrie 2023 An
Norma din 2023 specifică de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România
Dată act: 2-oct-2023
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Art. 1
Prezentele norme specifice stabilesc condiţiile de biosecuritate aplicabile în exploataţiile de porcine, precum şi cerinţele sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea porcinelor vii pe teritoriul României.
Art. 2
(1)În înţelesul prezentelor norme se aplică definiţiile prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor şi în regulamentele delegate şi de implementare a acestuia, precum şi cele prevăzute în Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România.
(2)Definiţiile de la alin. (1) se completează cu termenii şi expresiile de mai jos, care au următoarele semnificaţii:
a)zonă curată - spaţiul delimitat care cuprinde toate adăposturile pentru animale, spaţiile, încăperile, utilajele, echipamentele şi alte facilităţi destinate exclusiv acestei zone, pentru respectarea regulilor de sănătate şi bunăstare a animalelor; este separată de zona murdară printr-un filtru sanitar-veterinar şi împrejmuită de o delimitare structurală/gard continuu suficient de înalt (ă) şi care să nu permită accesul animalelor pe sub ea/el, confecţionat(ă) din materiale rezistente care asigură o bună protecţie în ceea ce priveşte pătrunderea oamenilor sau a animalelor în exploataţie;
b)zonă murdară - spaţiul aflat în afara zonei curate şi delimitat de aceasta printr-un filtru sanitar-veterinar şi o delimitare structurală/gard continuu suficient de înalt(ă) şi care să nu permită accesul animalelor pe sub ea/el, confecţionat(ă) din materiale rezistente care asigură o bună protecţie în ceea ce priveşte pătrunderea oamenilor sau a animalelor în exploataţie;
c)vizitator - orice persoană care intră în zona curată, de producţie, alta decât cele care deservesc zona; medicul veterinar poate fi considerat ca personal propriu cu respectarea strictă a cerinţelor de filtru - o exploataţie pe zi;
d)filtru sanitar-veterinar - ansamblul spaţiilor şi dotărilor pentru personalul propriu şi vizitatori, cu asigurarea condiţiilor necesare pentru respectarea procedurilor specifice de intrare/ieşire în/din exploataţie în vederea împiedicării introducerii/scoaterii agenţilor patogeni în/din exploataţie;
e)exploataţii comerciale de porcine cu status conform - exploataţiile comerciale de porcine care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile generale prevăzute la art. 43 alin. (2)-(7) din Regulamentul delegat (UE) 2020/687, precum şi condiţiile generale suplimentare prevăzute la art. 14 alin. (2), art. 15 alin. (1) lit. (b) şi (c), art. 15 alin. (2) şi (4) şi la art. 16 şi 17 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594;
f)exploataţii comerciale de porcine cu status neconform - exploataţiile comerciale de porcine care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. e).
Art. 3
(1)Pe teritoriul României, fiecare tip de exploataţie de porcine trebuie să îndeplinească cerinţele de biosecuritate prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România.
(2)Normele privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România sunt aprobate prin ordin comun al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Art. 4
(1)Mişcarea porcinelor vii pe teritoriul României se efectuează doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de:
a)document de circulaţie, conform modelului din anexa nr. 2 la Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022;
b)certificat sanitar-veterinar, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2;
c)documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar, în cazul mişcării către abator, în conformitate cu secţiunea III din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare;
d)aviz interjudeţean, conform art. 9 alin. (2).
(2)Porcinele comercializate către exploataţiile nonprofesionale şi cele înregistrate sanitar-veterinar vor fi identificate prin aplicarea unui mijloc oficial de identificare conform prevederilor art. 1 pct. 28 lit. a) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022.
(3)Animalele se identifică prin aplicarea unei crotalii auriculare cu cod individual, în conformitate cu prevederile secţiunii A din anexa nr. 1 la Norma sanitar-veterinară privind sistemul de identificare şi înregistrare a suinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 85/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi se înregistrează în Baza naţională de date, denumită în continuare BND.
(4)În cazul porcinelor livrate către exploataţiile comerciale autorizate şi abatoare se aplică unul dintre mijloacele oficiale de identificare conform prevederilor art. 1 pct. 28 lit. a), d) sau e) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022.
(5)Porcinele care fac obiectul comercializării către exploataţiile de porcine de la alin. (2) sunt identificate şi înregistrate înaintea mutării acestora în afara exploataţiei.
(6)Ulterior aplicării mijloacelor oficiale de identificare, utilizatorul Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor înregistrează datele aferente animalelor identificate în BND, conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.
(7)La achiziţionarea animalelor, noul deţinător este obligat să aibă asupra sa, în format electronic sau tipărit, cardul de exploataţie/documentul de înregistrare a exploataţiei de destinaţie în BND şi, după caz, împuternicirea din partea proprietarului exploataţiei de destinaţie.
(8)În cazul în care încredinţarea animalelor se face către un mijlocitor de afaceri cu animale vii, acesta prezintă dovada înregistrării ca mijlocitor de afaceri cu animale vii, precum şi documentele prevăzute la alin. (7).
(9)Pe perioada listării anumitor teritorii ale României în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei din 16 martie 2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605, mişcarea porcinelor se realizează conform prevederilor respectivului regulament.
Art. 5
(1)Pe teritoriul României, mişcarea porcinelor se realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Legea nr. 122/2023, cu respectarea prevederilor art. 7.
(2)În vederea respectării prevederilor anexei nr. 1 la Legea nr. 122/2023, în cazul gospodăriilor ţărăneşti, condiţiile prevăzute la pct. 10-12 din această anexă pot fi asigurate prin intermediul contractelor încheiate prin asociaţie.
Art. 6
Pe perioada listării anumitor teritorii din România în partea I, II sau III din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, mişcarea porcinelor se realizează conform prevederilor specifice din respectivul regulament.
Art. 7
Înaintea mişcării porcinelor vii, animalul/animalele din lotul care urmează a fi livrat trebuie inspectat/inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care va completa o fişă de examinare clinică a acestora, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8.
Art. 8
(1)Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2)Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curăţate şi dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploataţie de animale.
(3)Operaţiunea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecţie a mijlocului de transport animale vii de către unitatea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar-veterinar, care a efectuat operaţiunea, întocmit conform modelului din anexa nr. 3.
(4)Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curăţeniei, spălării şi dezinfecţiei mijloacelor de transport animale vii se consemnează într-un registru de evidenţă a proceselor-verbale de dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, întocmit conform modelului din anexa nr. 4.
(5)[textul din Art. 8, alin. (5) a fost abrogat la 16-nov-2023 de Art. I, punctul 4. din Ordinul 145/2023]
Art. 9
(1)Certificarea sanitar-veterinară şi notificarea interjudeţeană a mişcărilor de porcine între exploataţiile de porcine reprezintă o măsură de biosecuritate aplicabilă în contextul controlului pestei porcine africane al porcinelor deţinute.
(2)La mişcarea porcinelor vii având ca destinaţie o exploataţie din alt judeţ decât judeţul în care se găseşte exploataţia de expediere, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, înainte de eliberarea certificatului sanitar-veterinar, solicită obţinerea avizului interjudeţean de la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială este situată exploataţia de expediere.
(3)Solicitarea de aviz interjudeţean trebuie însoţită de copia procesului-verbal de dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, precum şi de copia certificatului de autorizare sanitar-veterinară a mijlocului de transport animale vii.
(4)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială este situată exploataţia de expediere întocmeşte avizul interjudeţean pentru transportul animalelor vii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, şi îl transmite direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială este situată exploataţia de destinaţie.
(5)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul de destinaţie verifică şi confirmă îndeplinirea condiţiilor legale de mişcare a porcinelor prin completarea părţii a doua din formular.
(6)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întocmesc registrele de evidenţă a mişcărilor interjudeţene de porcine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.
(7)Certificatele sanitar-veterinare sunt emise de medicul veterinar de liberă practică organizat conform legii şi împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(8)Certificatele sanitar-veterinare se emit pentru una sau mai multe porcine care provin din aceeaşi exploataţie, alcătuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelaşi mijloc de transport şi provin din aceeaşi exploataţie.
(9)Pe certificatul sanitar-veterinar de transport porcine vii către alte exploataţii de porcine, precum şi pe certificatul sanitar-veterinar de transport porcine la abator, medicul veterinar de liberă practică împuternicit menţionează statusul conform sau neconform al exploataţiei comerciale de expediere.
(10)Costurile aferente certificării sanitar-veterinare de expediere sunt suportate de către proprietarii/deţinătorii animalelor.
(11)Certificatele sanitar-veterinare prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 trebuie tipărite pe format A4, în două exemplare, având codul judeţului, în serii consecutive de la A la Z şi numere de la 00001 până la 99999 pentru fiecare serie, de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi sunt repartizate medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi; exemplarul original însoţeşte animalele până la ultima destinaţie, iar cel de-al doilea exemplar rămâne la unitatea de expediere.
Art. 10
(1)Proprietarii de animale au obligaţia să respecte perioada de aşteptare/interzicere a mişcării pentru porcinele nou-introduse în exploataţii; această perioadă este de minimum 30 de zile, în condiţiile izolării într-un adăpost separat de celelalte porcine existente în exploataţie; dacă izolarea în adăpost separat a animalelor nou-introduse nu este posibilă, perioada de aşteptare/interzicere a mişcării se aplică tuturor porcinelor din exploataţie.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în condiţiile de certificare prevăzute în prezentele norme specifice, cu aprobarea scrisă a direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, porcinele pot părăsi exploataţia direct către un abator.
Art. 11
Dacă în cazul unui animal sosit la abator, la examenul ante-mortem, medicul veterinar oficial suspicionează o boală infectocontagioasă, acesta izolează animalul, notifică direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, dispune toate măsurile stabilite de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare şi recoltează probe în vederea diagnosticului în mod obligatoriu şi pentru pesta porcină africană/pesta porcină clasică.
Art. 12
(1)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti evaluează îndeplinirea condiţiilor de exploataţie comercială de porcine pentru stabilirea statusului conform pentru toate tipurile de exploataţii comerciale prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 122/2023, prin verificarea îndeplinirii, cumulativ, a condiţiilor generale prevăzute la art. 43 alin. (2)-(7) din Regulamentul delegat (UE) 2020/687, precum şi a condiţiilor generale suplimentare prevăzute la art. 14 alin. (2), art. 15 alin. (1) lit. (b) şi (c), art. 15 alin. (2) şi (4) şi art. 16 şi 17 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594; stabilirea îndeplinirii condiţiilor de status conform se efectuează în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme specifice, dar nu mai târziu de certificarea ieşirii porcinelor din exploataţie.
(2)Pentru exploataţiile comerciale de porcine, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti efectuează vizite, cel puţin o dată la 3 luni, pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de biosecuritate, precum şi verificarea supravegherii continue, conform art. 16 alin. (1) lit. c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594.
(3)Concomitent cu efectuarea vizitelor prevăzute la alin. (2), medicul veterinar oficial trebuie să efectueze examinarea clinică a porcinelor, în conformitate cu art. 3 alin. (1) şi (2) şi cu partea A.1 din anexa nr. I la Regulamentul delegat (UE) 2020/687, în baza unui formular al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7.
(4)Frecvenţa vizitelor prevăzute la alin. (2) poate fi redusă la o dată la 6 luni, pe baza rezultatului favorabil al ultimelor două vizite efectuate, care indică aplicarea cerinţelor de biosecuritate privind statusul conform, precum şi asigurarea supravegherii suplimentare continue.
(5)Pentru exploataţiile comerciale de porcine cu status neconform, în urma evaluării, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti stabileşte şi comunică condiţiile ce trebuie implementate pentru a fi îndeplinite cerinţele de conformitate.
(6)Exploataţiile de porcine care sunt neconforme pot solicita reevaluarea în vederea obţinerii conformităţii; direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti realizează reevaluarea, în conformitate cu alin. (4), într-un termen de 30 de zile.
Art. 13
(1)În scopul prevenirii introducerii unor boli infectocontagioase, proprietarii exploataţiilor comerciale de porcine trebuie să întocmească şi să implementeze un plan de biosecuritate propriu, bazat pe proceduri, care să cuprindă şi alte măsuri suplimentare specifice exploataţiei.
(2)Ghidul privind întocmirea planului de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale de porcine cu status conform este afişat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - http://www.ansvsa.ro/download/ghiduri_-_toate/ghid_sanatate_animala/Animale-GHID-intocmire- plan-biosecuritate-pentru-exploatatii-comerciale-de-porcine-cu-status-conform.pdf
(3)Planul de biosecuritate se depune anual, nu mai târziu de 30 ianuarie pentru anul în curs, sau ori de câte ori intervin modificări care pot afecta măsurile de biosecuritate şi se aprobă de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în maximum 15 zile de la depunere.
(4)În cazul neaprobării planului de biosecuritate, exploataţia este considerată neconformă şi se aplică restricţiile de mişcare în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 14
[textul din Art. 14 a fost abrogat la 16-nov-2023 de Art. I, punctul 6. din Ordinul 145/2023]
[...]
Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați în întregime puteți descărca fișierul de mai jos.
Descărcă ordinul și anexele
Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro