Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Ordinul 23/2023 23/717 pentru aprobarea Procedurii de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie

Status: Acte în vigoare

 

Ordinul 23/2023 din 2023.04.06

Status: Acte în vigoare

Versiune de la: 6 aprilie 2023

 

Intră în vigoare:

6 aprilie 2023 An

 

Ordinul 23/2023 pentru aprobarea Procedurii de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie

Dată act: 13-feb-2023

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

Conținut ordin

Având în vedere Referatul de aprobare nr. 6.851 din 28.11.2019, elaborat de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor,

luând în considerare prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 55/2017, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 66 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul mediului, apelor şi pădurilor emit prezentul ordin.

 

Art. 1

(1)Se aprobă Procedura de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2)Procedura prevăzută la alin. (1) se aplică în situaţia în care transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală nu îndeplineşte cerinţele sanitar-veterinare de colectare în siguranţă de către unităţile de ecarisare sau în situaţia în care capacităţile de eliminare ale unităţilor sunt depăşite şi există pericolul propagării de riscuri pentru sănătatea publică sau animală.

(3)Procedura prevăzută la alin. (1) se aplică şi în cazul cadavrelor animalelor sălbatice afectate de o epizootie care implică o boală cu declarare obligatorie, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Art. 2

Amplasamentele şi echipamentele utilizate pentru excavarea gropilor în vederea incinerării şi/sau îngropării la faţa locului a subproduselor de origine animală şi materialele necesare incinerării şi/sau îngropării se asigură prin grija autorităţilor administraţiei publice locale, la nivel judeţean şi/sau local.

 

Art. 3

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autorităţile competente pentru protecţia mediului şi autorităţile competente pentru gospodărirea apelor din subordinea acestuia, precum şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, participă, în cadrul centrelor locale de combatere a bolilor, la identificarea/stabilirea metodelor alternative de neutralizare, în funcţie de condiţiile locale, potrivit derogărilor prevăzute de art. 19 alin. (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009, precum şi prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 55/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Art. 4

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Alexandru Nicolae Bociu

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,

Tanczos Barna

 

ANEXĂ:

PROCEDURĂ de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 289 din data de 6 aprilie 2023

 

Procedura din 2023 de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie

Procedura din 2023 din 2023.04.06

Status: Acte în vigoare

Versiune de la: 6 aprilie 2023

 

Intră în vigoare:

6 aprilie 2023 An

 

Procedura din 2023 de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie

Dată act: 13-feb-2023

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

CAPITOLUL I:Prevederi generale

 

Art. 1

(1)Prezenta procedură se aplică în cazul în care a fost emisă o hotărâre a Centrului local de combatere a bolilor prin care se dispune metoda de neutralizare prin incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală.

(2)Centrul local de combatere a bolilor ia decizia cu privire la metoda alternativă de neutralizare: îngropare sau incinerare în groapă.

(3)Pentru a decide metoda de neutralizare, Centrul local de combatere a bolilor analizează fiecare caz în parte, luând în considerare cu prioritate alternativa incinerării în groapă; doar atunci când incinerarea nu este posibilă, se adoptă decizia îngropării fără incinerare.

(4)Îngroparea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se face după consultarea prealabilă a direcţiei de sănătate publică, a Administraţiei Naţionale "Apele Române", prin structurile subordonate, a autorităţii administraţiei publice centrale pentru protecţia mediului, prin structurile competente subordonate, şi a autorităţii administraţiei publice locale.

(5)Metodele alternative de incinerare şi/sau îngropare utilizate pentru neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman sunt aplicate în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie, în următoarele situaţii:

a)când transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată sanitar-veterinar pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală nu îndeplineşte cerinţele sanitar-veterinare de colectare în siguranţă de către unităţile de ecarisare şi există pericolul propagării de riscuri pentru sănătatea publică sau animală;

b)când capacitatea de neutralizare a unităţilor de neutralizare autorizate sanitar-veterinar este depăşită.

 

Art. 2

Etapele preliminare care trebuie respectate în procesul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman sunt următoarele:

a)informarea autorităţii administraţiei publice locale;

b)identificarea amplasamentelor pentru îngroparea subproduselor de origine animală, care să îndeplinească cel puţin condiţiile prevăzute la art. 12, precum şi alte condiţii impuse de către autorităţile competente în domeniul sănătăţii şi protecţiei mediului;

c)solicitarea avizului sau a altui act de reglementare din partea agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului pentru fiecare locaţie de îngropare identificată;

d)marcarea pe teren a amplasamentelor identificate, precum şi pe planuri de situaţie care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate - serviciile teritoriale judeţene/administratorului ariei naturale protejate, dacă locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate;

e)informarea medicului veterinar oficial şi a autorităţilor administraţiei publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor;

f)informarea autorităţii competente pentru protecţia mediului şi a autorităţii competente de gospodărire a apelor din judeţul pe raza căruia urmează să fie amplasată groapa destinată procedurii de îngropare, serviciului teritorial - Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate/administratorului ariei naturale protejate, dacă locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate;

g)recensământul populaţiei de animale care trebuie ucise, în vederea stabilirii dimensiunii gropii;

h)identificarea altor produse sau materiale infectate care trebuie îngropate/incinerate;

i)procurarea materialelor necesare procedurilor de îngropare/incinerare, dezinfectării teritoriului şi a echipamentelor utilizate, împrejmuirii gropilor;

j)asigurarea necesarului de personal şi instruirea prealabilă a acestuia;

k)asigurarea echipamentelor şi a mijloacelor tehnice necesare îngropării/incinerării;

l)stabilirea traseelor de transport al cadavrelor la locul de îngropare/incinerare;

m)în situaţia în care locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate se va solicita acordul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate - serviciile teritoriale judeţene/administratorului ariei naturale protejate. În acest sens, se va transmite o solicitare însoţită de precizarea locaţiei, respectiv harta în format electronic vectorial, fişier de tip shp în sistem stereografic de proiecţie 1970;

n)în situaţia în care locul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate este obligatorie respectarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Art. 3

Aprobarea planului de măsuri se face în cadrul Centrului local de combatere a bolilor.

 

CAPITOLUL II:Incinerarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman

 

Art. 4

Arderea se poate face într-o groapă sau într-un şanţ, săpate pe un câmp plat, poziţionate pe cât posibil aproape de ferma de animale, respectând distanţa până la pânza freatică şi la resursele de apă. De asemenea, să nu fie în zona inundabilă, în zonele de protecţie definite de Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, în perimetrul de protecţie hidrogeologică şi minimum 50 m faţă de cursurile de apă. La stabilirea locului unde se realizează groapa de incinerare se au în vedere aspectele prevăzute la art. 12.

 

Art. 5

Lungimea şi lăţimea gropii de incinerare se stabilesc în funcţie de necesarul prognozat pentru incinerare, dar nu mai mare de 10 x 10 m, iar adâncimea se stabileşte de către un specialist hidrogeolog din cadrul autorităţii locale în domeniul apei, în funcţie de condiţiile hidrogeologice şi litologice locale, cu respectarea amplasării bazei gropii la cel puţin 1,5 m deasupra cotei maxime la care se află nivelul hidrostatic al apei subterane freatice.

 

Art. 6

Începând de la baza gropii se asigură următoarele straturi:

a)strat continuu de pământ argilos - argilă sau bentonită, de minimum 40 cm pe toată suprafaţa;

b)materialul de incinerat este aşezat în straturi succesive pe ruguri de material lemnos.

 

Art. 7

Combustibilul folosit este benzina sau, în caz excepţional, motorina cu conţinut scăzut de sulf.

 

Art. 8

Ulterior incinerării cadavrelor de animale, groapa de incinerare trebuie copertată cu un strat de 1,5 m de pământ sau de materiale inerte.

 

Art. 9

Pentru evitarea infiltrării apei de precipitaţie în interiorul gropii, aceasta trebuie acoperită cu un material impermeabil.

 

Art. 10

Pentru evitarea pătrunderii animalelor sălbatice sau a persoanelor neautorizate în perimetrul gropii, acesta se împrejmuieşte cu un gard de sârmă introdus în pământ la o adâncime de 25-30 cm, asigurat cu lacăt, şi se marchează, pentru atenţionare, pe perioada stabilită de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu următoarea inscripţie:

"ACCESUL STRICT INTERZIS ÎN ACEST PERIMETRU - PERICOL DE CONTAMINARE!"

 

Art. 11

În situaţia în care locul de incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate, este necesară respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

 

CAPITOLUL III:Îngroparea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman

 

Art. 12

La stabilirea locului unde se realizează îngroparea se au în vedere următoarele:

a)amplasarea gropilor trebuie realizată în aval de orice captare de apă subterană - foraj, dren, fântână domestică, în afara perimetrului de protecţie hidrogeologică, cu respectarea prevederilor cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică;

b)într-o primă etapă se realizează un foraj geotehnic cu adâncimea de minimum 5 m, adaptat în funcţie de litologia depozitelor întâlnite în timpul săpării, care să arate succesiunea litologică, proprietăţile terenului, precum şi existenţa unei ape freatice şi adâncimea acesteia; forajul se realizează în aval de groapă, pe direcţia generală de curgere a apei subterane freatice, pentru a putea să fie echipat ca foraj hidrogeologic şi să fie utilizat pentru monitorizarea gropii, atunci când este cazul;

c)gropile se realizează, pe cât este posibil, pe soluri ce nu sunt permeabile, respectiv argiloase, pentru a se evita contaminarea prin transmiterea agentului patogen în pânza freatică, baza gropii situându-se la cel puţin 2 m deasupra nivelului hidrostatic;

d)panta terenului nu trebuie să fie mai mică de 10° şi nici mai mare de 30°;

e)în situaţia în care locul de îngropare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se află în interiorul unei arii naturale protejate, este necesară respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Art. 13

Este de preferat ca locul pentru îngropare să fie de forma unui şanţ, pentru ca echipamentele grele, cum ar fi excavatoarele, să poată face săpăturile de la suprafaţa pământului, fără a fi nevoite să intre în adâncime.

 

Art. 14

Procedeul de îngropare este următorul:

a)se sapă un şanţ care poate avea adâncimea variabilă, în funcţie de numărul de animale care trebuie îngropate şi de adâncimea la care se află pânza de apă freatică; lăţimea şanţului trebuie să fie de 2,5-3 m, iar lungimea este variabilă, în funcţie de numărul de animale;

b)pentru evitarea infiltrării apei din precipitaţii în interiorul gropii, aceasta trebuie acoperită cu un material impermeabil.

 

Art. 15

Succesiunea straturilor în interiorul gropii, de jos în sus, este următoarea:

a)aşternerea unui strat de nisip;

b)geomembrana - folie de plastic sau prelată de cel puţin 1,5 mm - se aşterne pe toată suprafaţa gropii, inclusiv pe taluzuri;

c)un strat de nisip;

d)un strat continuu de pământ argilos - argilă sau bentonită, de minimum 40 cm;

e)un strat de substanţe dezinfectante - pulbere;

f)un strat de cadavre;

g)un strat de substanţe dezinfectante - pulbere;

h)un strat de argilă;

i)un strat de folie;

j)un strat de pământ de minimum 1-2 m.

 

Art. 16

Şanţul este umplut pe trei sferturi, pentru a permite dilatarea conţinutului.

 

Art. 17

În funcţie de agentul patogen responsabil de declanşarea epizootiei, se efectuează secţionarea abdomenului la cadavrele de suine sau puncţionarea rumenului la cadavrele de rumegătoare.

 

Art. 18

Pentru evitarea pătrunderii animalelor sălbatice sau a persoanelor neautorizate în perimetrul gropii, acesta se împrejmuieşte cu un gard de sârmă introdus în pământ la o adâncime de 25-30 cm, asigurat cu lacăt, şi se marchează, pentru atenţionare, pe perioada stabilită de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu următoarea inscripţie:

"ACCESUL STRICT INTERZIS ÎN ACEST PERIMETRU - PERICOL DE CONTAMINARE!"

 

CAPITOLUL IV:Evidenţe

 

Art. 19

Persoana desemnată din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale pe teritoriul cărora este declarată epizootia păstrează înregistrări privind următoarele date:

a)cantităţile de subproduse de origine animală şi speciile de la care provin subprodusele de origine animală incinerate sau îngropate;

b)data incinerării sau a îngropării;

c)coordonatele locurilor de incinerare sau de îngropare, stabilite conform legislaţiei în vigoare.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 289 din data de 6 aprilie 2023

 

[...]

Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați în întregime puteți descărca fișierul de mai jos.

Descarcă ordinul și anexele

Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.

 

 

Acreditare CMVRO