PET
autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat Bucuresti
Pacient: Achmed, caine, Ciobanesc Belgian, mascul, 13 ani, necastrat. Proprietarul s-a prezentat cu el la cabinet deoarece a observat la nivelul regiunii maxilare stg o edematiere ce cuprindea gingia si mucoasa orala, ce aparea si disparea initial, ulterior evoluand cu edematiere suborbitara stg, halitoza, eritem, edematiere gingivala constanta si sensibilitate dureroasa, respectiv reducerea apetitului si nervozitate. (vezi foto)
- Detalii
- Dr Zvorasteanu Raluca
Niciodata nu stii ce pacient iti va trece pragul cabinetului. De aceea publicam acest tabel cu formulele dentare ale unor specii de mamifere mici, pentru a va fi util in practica veterinara.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Dintele este un organ mineralizat cu rol in prehensiune si masticatie ce prezinta trei componente structurale. De la exterior la interior enumeram: smaltul coronar (care la nivel radicular lipseste si este inlocuit de cement), dentina si pulpa dentara. Pulpita reprezinta inflamatia pulpei dentare, care este alcatuita din vase de sange si nervi. Pulpita poate fi reversibila sau ireversibila. Cauzele pulpitei la animalele de companie sunt cel mai adesea traumatismele, dar si factorii termici (detartrajul efectuat necorespunzator, cu insistarea excesiva pe o anumita suprafata dentara).
- Detalii
- Dr Zvorasteanu Raluca
Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca interventiile stomatologice, ci sa alocam stomatologiei o sala separata. In sala de stomatologie, o mare importanta o are iluminarea, naturala si artificiala, prezenta unei lampi de stomatologie sau chirurgie.
- Detalii
- Elena Nenciulescu
Epulisul este cea mai frecventa tumora benigna intalnita in cavitatea bucala a cainilor si foarte rar la pisici. Cele mai frecvente semne clinice asociate epulisului la caine sunt: deformare faciala, disconfort, dificultate in prehensiune si masticatie, apatie, pierdere in greutate, halena, hipersalivatie, gingivoragie, hipo- sau oligodontie dobandita, limfadenopatie locala.
- Detalii
- Elena Nenciulescu
Examinarea completa si corecta a cavitatii bucale necesita anestezie generala. Interventiile din cavitatea bucala variaza de la simple proceduri (detartraj) cu pacientii tineri si sanatosi, pana la proceduri lungi, (extractii totale de dinti), dar si complicate cu pacientii batrani (paradontite, abcese). Anestezia generala poate fi mentinuta fie prin anestezie inhalatorie, fie prin anestezie injectabila. Daca se foloseste anestezia injectabila, caile respiratorii ar trebui intotdeauna asigurate cu tub endotraheal pentru a preveni aspirarea de saliva, resturi si fluide de irigare.
- Detalii
- Dan Sebastian
Articole medicale specializare PET Număr articole: 116
în ordinea publicarii
despre animale de companie:
Revista Veterinarul PET pentru medicii veterinari Număr articole: 9
Revista Veterinarul PET
în ordinea tipăririi și în format complet
Pagina 1 din 2
Navigați în cursurile Veterinarul
ANTRENAMENTE:
CURSURI:
- Cursuri Animale de Companie
- Cursuri Animale de Rentă
- Cursuri Animale Exotice și Sălbatice
- Cursuri Cabaline
- Cursuri Management Veterinar
- Cursuri Marketing Veterinar
- Cursuri Comunicare și Relații Publice pentru Veterinari
- Toate cursurile…
Toate cursurile sunt acreditate CMVRO
Autentificare
Ultimele apariții editoriale
Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte