Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Bruceloza este o boală, cauzată de membrii familiei bacteriene Brucella, care infectează în principal bovinele, caprele și oile, ducând la pierderea sarcinii, ceea ce a provocat pierderi economice de miliarde de dolari pentru crescătorii de animale din întreaga lume. Boala poate trece și de la animale la om, în principal prin consumul de produse lactate nepasteurizate sau prin inhalarea sporilor din țesuturile animalelor infectate.

În timp ce boala poate provoca artrită, inflamații ale inimii și simptome asemănătoare gripei la om, bacteria poate, de asemenea, să pătrundă în creier și să provoace neurobruceloză, care poate duce la complicații neurologice pe termen lung, dureri de cap, greață, dezorientare, umflături ale creierului și, uneori, moarte. 

Acum, un nou studiu a evidențiat puterea protectoare atât a celulelor limfoide înnăscute, cât și a unor proteine de semnalizare specifice, cunoscute sub numele de interferoni, în reducerea efectelor neurologice dăunătoare ale Brucella. Bruceloza este o boală, cauzată de membrii familiei bacteriene Brucella, care infectează în principal bovinele, caprele și oile, ducând la avort spontan, ceea ce a provocat pierderi economice de miliarde de dolari pentru crescătorii de animale din întreaga lume. Boala poate trece și de la animale la om, în principal prin consumul de produse lactate nepasteurizate sau prin inhalarea sporilor din țesuturile animalelor infectate.

În timp ce boala poate provoca artrită, inflamații ale inimii și simptome asemănătoare gripei la om, bacteria poate, de asemenea, să pătrundă în creier și să provoace neurobruceloză, care poate duce la complicații neurologice pe termen lung, dureri de cap, greață, dezorientare, umflături ale creierului și, uneori, moarte. Acum, un nou studiu realizat la Universitatea din Missouri a evidențiat puterea protectoare atât a celulelor limfoide înnăscute, cât și a unor proteine de semnalizare specifice, cunoscute sub numele de interferoni, în reducerea efectelor neurologice dăunătoare ale Brucella.

Studiul, care a fost finanțat de National Institutes of Health și a folosit un model de șoarece, ar putea duce la îmbunătățiri viitoare în ceea ce privește modul în care boala este diagnosticată și tratată.

„În timp ce Missouri este considerat „liber de bruceloză" din 2004, iar bacteria a fost aproape complet eradicată atât la oameni, cât și la animalele domestice la nivel național, există încă zone în care aceasta persistă, cum ar fi în cazul bizonilor din Parcul Național Yellowstone", a declarat Charles Moley, medic veterinar și actual student la doctorat în cadrul Colegiului de Medicină Veterinară (CVM) al MU, care a condus studiul în laboratorul lui Jerod Skyberg, profesor asociat în cadrul CVM. „La nivel mondial, este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene care sare de la animale la oameni și există estimări că afectează peste 10 milioane de persoane în fiecare an, în principal în Orientul Mijlociu și în regiunile mediteraneene."

Moley este cercetător veterinar în cadrul Programului de medicină comparată, iar cercetarea sa poate informa activitatea altor cercetători prin înțelegerea mai bună a modului în care boala afectează creierul. Având în vedere noile cunoștințe despre rolul protector critic jucat de celulele limfoide înnăscute și de interferoni, studiul ar putea duce la intervenții terapeutice mai bine direcționate pentru oamenii din întreaga lume care suferă de neurobruceloză sau la abordări de diagnosticare mai specifice pentru identificarea bolii înainte de apariția sau agravarea simptomelor neurologice.

„Activitatea desfășurată în cadrul Laboratorului de cercetare a bolilor infecțioase de la MU îmbunătățește sănătatea atât a animalelor, cât și a oamenilor, ceea ce este îmbucurător", a declarat Moley. „Când mi-am vizitat recent bunicii în Arizona, am auzit de la un prieten al bunicului meu, care a spus că tatăl său, care era fermier, a murit în anii 1950 din cauza brucelozei, și a fost recunoscător că cercetam acest subiect. Astfel de povești mă motivează și vreau să ajut."

Sursă: 

University of Missouri-Columbia. "How brucellosis -- which can jump from animals to humans -- impacts the brain." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 August 2023. <www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230829125809.htm>.

Referință:

  1. Charles R. Moley, Catherine A. Chambers, Alexis S. Dadelahi, Bárbara Ponzilacqua-Silva, Mostafa F.N. Abushahba, Carolyn A. Lacey, Craig L. Franklin, Jerod A. Skyberg. Innate Lymphoid Cells and Interferons Limit Neurologic and Articular Complications of BrucellosisThe American Journal of Pathology, 2023; 193 (9): 1170 DOI: 10.1016/j.ajpath.2023.05.006