Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Grupul de Cercetare in Farmacologie animala de la Universitatea din Montreal, Quebec a gasit o modalitate de a recunoaste si trata osteoartrita la pisici - o afectiune greu sesizabila de catre proprietari si care este extrem de dureroasa pentru pisicile batrane. "Osteoartrita afecteaza frecvent cotul pisicii", spatele, soldurile si articulatiile la nivelul membrelor posterioare. Prevalenta sa creste dramatic cu varsta, aparand la peste 80% dintre pisicile peste 11 de ani", a explicat autorul principal Eric Troncy cercetator al Facultatii Universitatii de Medicina Veterinara.

"In ciuda faptului ca pisicile sunt animalele de companie cele mai populare, nimeni nu a gasit o modalitate de a diagnostica si trata cu usurinta osteoartrita la pisica. Am folosit cunostintele noastre comportamentale ale pisicii si am lucrat cu experti in osteoartrita umana pentru a dezvolta un instrument de diagnostic, testre si o medicatie eficienta, axandu-ne pe meloxicam". Osteoartrita induce durere cronica, care duce la o scadere a activitatii zilnice a pisicii, o reticenta in efectuarea sariturilor si la alte comportamente pe care proprietarii le pot observa ca o schimbare semnificativa a activitatilor diurne obisnuite pentru pisica lor.

Cercetatorii au examinat 120 pisici si au constatat ca 39 sufereau de osteoartrita. Ei au stabilit un grafic de evaluare pentru masurarea durerii pisicilor "analizand cinetica mersului, care dezvaluie deprecierea acesteia in mobilitatea membrelor; activitatea lor zilnica inregistrata de un accelerometru, si cat de sensibila este la atingere pisica prin testarea nivelului stimulului care determina pisica sa-si retraga laba".

Odata ce cercetatorii au avut standardizate instrumentele de evaluare, au procedat la o parte din subiecti la administrarea tratamentului de studiu. Pentru 74 de zile, un grup de control, a fost hranit normal in timp ce la ceilalti subiecti s-a administrat doze diferite de meloxicam. Meloxicamul este un medicament anti-inflamator, care este deja utilizat in tratamentul altor animale. "Studiul nostru a demonstrat ca administrarea zi de zi a meloxicamului oral timp de peste patru saptamani au condus la diferite niveluri de ameliorare a durerii, in functie de cantitatea de medicament administrat pisicii. Pisicile care au fost tratatate cu doze mari au continuat sa se bucure de ameliorarea durerii timp de cinci saptamani dupa ce s-a oprit administrarea. La nici una dintre pisici nu s-au observat efecte secundare", a spus profesorul Troncy. "Asa cum era de asteptat, din pacate, medicamentele nu par a reduce durerea asociata cu atingerea sau mangaierea, aceeasi problema aparand la persoanele cu hipersensibilitate osteoartritica tratate cu medicamente anti-inflamatorii."

Studiul deschide o serie de noi posibilitati de aplicare a rezultatelor. "Aparitia hipersensibilitatii tactile la 30% din esantionul de studiu la pisici diagnosticate cu osteoartrita este destul de similar cu ceea ce este raportat in osteoartrita umana. In cercetarea aparitiei si dezvoltarii durererii, am cautat cu disperare modele experimentale validate translational, astfel ajungand in aceasta etapa a experimentelor, pentru a gasi solutii la tratamentul unor boli naturale ale animalelor de companie ", a spus Troncy.

Cu toate acestea, pisicile au fost capabile sa-si recastige restul vietii lor normale. "Durerea cronica induce limitari functionale, contribuie la problemele de comportament si pierderea relatiei normale om-animal care ar putea duce la eutanasie sau la abandonarea sau predarea animalelor de companie ", a explicat Troncy. "Dezvoltarea unor protocoale de terapie adaptate pentru a trata in mod corect durerile cronice asociate artritei va oferi o mai buna calitate a vietii mai ales la pisicile in varsta avand un impact direct asupra proprietarilor, astfel pisica lor va fi mult mai activa si sociabila. " Cercetatorii vor dezvolta pe viitor aceste cercetari pentru a intelege mai profund mecanismele durerii la pisici si in special in ceea ce priveste neurofiziologia hipersensibilitatii progresive.

Meloxicamul va fi luat in considerare si supus procesului de autorizare pentru a fi utilizat la pisici, de Agentia Europeana a Medicamentului incepand cu aprilie, 2013.