Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un cercetator din domeniul sanatatii animalelor a dezvoltat o metoda de a proteja animalele crescute pentru hrana impotriva infectiilor comune fara antibiotice. Inovatia vine pe fondul cresterii grijii legate de rezistenta la antibiotice care a facut ca giganti uriasi din industria FOOD precum McDonalds, Tyson Foods si altii sa anunte reduceri majore a consumului de antibiotice in productia de carne. Aproximativ 80% din antibioticele folosite in Statele Unite sunt utilizate de catre agricultori, datorita faptului ca ajuta la cresterea rapida in greutate a animalelor de ferma, dar le si protejeaza impotriva bolilor. Excesul de antibiotice folosite in agricultura si medicina a creat o criza a infectiilor rezistente la medicamente in domeniul sanatatii publice, cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent MRSA si „bacteriile mancatoare de carne”.

„Nu poti controla bacteriile pentru totdeauna, ele vor evolua mereu si vor gasi o modalitate de a invinge medicamentele”, spune Mark Cook, profesor de stiinte animale in cadrul Universitatii Wisconsin-Madison din Statele Unite. Activitatea curenta a omului de stiinta se concentreaza pe comutarea unei componente fundamentale a sistemului imunitar numita Interleukin 10 sau IL-10, manipulata de bacterii si alti patogeni pentru a invinge sistemul imunitar in timpul infectiei. impreuna cu cercetatorul Jordan Sand, au invatat cum sa dezactiveze acest comutator in interiorul intestinului, locul unor infectii majore la animalele de ferma - cum ar fi boala diareica coccidioza. Cook vaccineaza gaini ouatoare pentru a crea anticorpi la IL-10. Gainile pun anticorpii in oua, care sunt pulverizate apoi pe hrana animalelor pe care vrea sa le protejeze. Anticorpul neutralizeaza comutarea componentei IL-10 la aceste animale, ceea ce permite sistemului lor imunitar sa lupte mai bine cu boala. in experimentele pe 300.000 de pui, cei care au mancat materialul cu anticorpi au fost pe deplin protejati impotriva coccidiozei. Testele cu animale mai mari arata de asemenea rezultate promitatoare.

Dan Schaefer, profesor in stiinte animale, impreuna cu asistentul sau Mitch Schaefer au injumatatit rata bolilor respiratorii bovine la taurasii de carne prin hranirea lor cu anticorpul IL-10 timp de 14 zile. „Acesta este un rezultat extrem de ispititor”, spune Dan Schaefer. Boala respiratorie la bovine este riscul de sanatate numarul unu pentru vaci. El planuieste sa dezvolte studiul pe un numar mai mare de animale, in colaborare cu alte universitati. intr-un test asupra viteilor de lapte nou-nascuti, Sheila McGuirk, profesor de stiinte medicale la scoala de Medicina Veterinara a constat ca numarul bolilor respiratorii la viteii care au mancat anticorpii timp de 10 zile a scazut la jumatate, in comparatie cu cei care nu au mancat anticorpii IL-10. Viteii tratati au prezentat, de asemenea mai putini purtatori de Cryptosporidium parvum, o protozoare care provoaca diaree, desi diferenta nu a fost semnificativa statistic. „Aceste boli cauzeaza deficiente de reproductie, productie si crestere in efectivele de animale”, spune McGuirk.

„Animalele afectate sunt sub valorile optime in ceea ce priveste sanatatea, performanta si profitabilitatea. Sa ai ceva accesibil, sigur si nonantibiotic care controleaza aceste boli foarte importante este absolut minunat. Suntem dornici sa studiem aceasta in continuare”. in ultimi ani, oamenii de stiinta au descoperit ca un grup mare de agenti patogeni - inclusiv bacterii, paraziti uni si pluricelulari chiar si anumiti virusi elibereaza o substanta chimica numita factorul inhibitor al migrarii macrofagelor sau MIF care activeaza mecanismul IL-10 pentru a inchide sistemul imunitar al animalului gazda. „Acest lucru pare ca a aparut cu mult in trecutul evolutiv si este o piratare a sistemului imunitar”, spune Sand. „Oamenii au manipulat sistemul imu­nitar de zeci de ani, dar noi o facem in intestin. Nimeni nu a mai facut asta ina­inte”, spune Cook. Cook si Sand care au lucrat la sistemul IL-10 din 2011 au infiintat Ab E Discovery LLC pentru a comercializa cercetarea lor. Le-a fost acordat deja unul din cele patru brevete depuse prin intermediul Fundatiei Wisconsin Alumni Research si WARF a acordat un grant de 100.000 de dolari ca accelerator de program pentru ca inventatorii sa continue cercetarea in tehnologia de inlocuire a antibioticelor.