Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Iepurii sunt animale de companie populare în familie, cu aproximativ 1,5 milioane de exemplare în Marea Britanie, și este important ca proprietarii să poată recunoaște când animalul lor are dureri și să știe când să caute ajutor pentru a proteja bunăstarea iepurelui lor.

Echipa Veterinarul.ro
29.Apr.2024

 

Un nou studiu a arătat că majoritatea proprietarilor de iepuri pot enumera semnele de durere și pot identifica în mare parte iepurii care nu au dureri și pe cei care au dureri severe, însă mulți dintre ei nu cunosc semnele mai subtile de durere.
Iepurii sunt animale de companie populare în familie, cu aproximativ 1,5 milioane* în Marea Britanie, și este important ca proprietarii să poată recunoaște când animalul lor suferă și să știe când să ceară ajutor pentru a proteja bunăstarea iepurelui lor. Un nou studiu realizat de Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din Bristol a arătat că majoritatea proprietarilor de iepuri pot enumera semnele de durere și pot identifica în mare parte iepurii care nu au dureri și pe cei care au dureri severe, însă mulți dintre ei nu cunosc semnele mai subtile de durere.

Studiul, publicat astăzi [27 martie] în BMC Veterinary Research, oferă prima perspectivă asupra modului în care proprietarii de iepuri identifică durerea și a capacității lor generale de a aplica aceste cunoștințe pentru a detecta cu precizie durerea.

Iepurii sunt specii de pradă și au evoluat pentru a ascunde semnele de boală și durere.

Cercetările recente au dezvoltat scale de durere pentru a fi utilizate de către medicii veterinari - inclusiv Scala de durere a iepurilor din Bristol (Bristol Rabbit Pain Scale - BRPS) - dar până în prezent, cercetările nu au investigat capacitatea proprietarilor de iepuri de a recunoaște durerea la animalele lor.

Studiul a analizat modul în care proprietarii identifică durerea la iepurii lor de companie și capacitatea lor de a detecta corect diferitele niveluri de durere, precum și pentru a descoperi domeniile în care proprietarii ar beneficia de educație.

Proprietarii au fost recrutați prin diverse căi, inclusiv pe Facebook, și au completat un sondaj online în două părți.

În prima parte au fost colectate date privind datele demografice, cunoștințele proprietarilor despre semnele de durere și convingerile despre durerea la iepuri.

În partea a doua, respondenții au fost rugați să evalueze opt înregistrări video, înregistrate în timpul unui tratament veterinar de rutină, în care iepurii prezentau diferite niveluri de durere, pentru a fi comparate cu scorurile de durere realizate de trei experți.

Cercetătorii au folosit o versiune simplificată a BRPS, care presupunea o singură scală de la 0 la 3.

Echipa de cercetare a explorat numărul de semne de durere pe care fiecare respondent le-a putut enumera, scorul total acordat videoclipurilor și diferența dintre acestea și scorurile acordate de experți.

În total, 500 de persoane au completat prima parte a sondajului și 345 au completat partea a doua.

Respondenții au fost în mare parte capabili să identifice cinci semne de durere (cum ar fi anorexia și schimbările de postură și de mișcare), dar mulți dintre ei au fost mai puțin conștienți de faptul că scăderea comportamentului de îngrijire și schimbările de poziție a ochilor și urechilor pot fi, de asemenea, semne de durere.
Femeile, persoanele care au lucrat cu iepurii și cele care au avut experiența unei operații la iepurele lor au recunoscut durerea cu mai multă acuratețe.

În general, 98,6 % dintre respondenți au considerat corect că iepurii simt durerea la fel de mult sau mai mult decât câinii și pisicile.

În partea a doua, respondenții au fost mai frecvent de acord cu experții în ceea ce privește identificarea iepurilor care nu au dureri (88,8%) și a celor cu dureri severe (65,2%), dar au fost mai puțin de acord în ceea ce privește recunoașterea durerilor ușoare (28,4%) și moderate (43,2%). În general, respondenții au evaluat durerea mai puțin decât experții, cu un scor total mediu al durerii de 11,9 față de 18 acordat de expert.

Dr. Nicola Rooney, conferențiar principal în domeniul faunei sălbatice și al conservării la Bristol Veterinary School și autorul corespondent, a declarat:: „Majoritatea proprietarilor de iepuri au fost capabili să enumere numeroase semne de durere și au fost în general capabili să recunoască iepurii fără durere și pe cei cu dureri severe. Capacitatea proprietarilor de a face diferența între durerea ușoară și moderată este mai limitată și ar putea beneficia de o pregătire în ceea ce privește semnele mai subtile de durere. Profesioniștii veterinari ar trebui, de asemenea, să fie conștienți de domeniile în care cunoștințele proprietarilor pot fi îmbunătățite".

Charlotte Forder, autoarea principală, care a realizat studiul pentru disertația sa finală de cercetare BSc Veterinary Nursing and Bioveterinary Science, a adăugat: „Studiul nostru a evidențiat un decalaj în comunicarea dintre proprietari și profesioniștii veterinari. Este important să se vorbească cu proprietarii și să îi sfătuim pe aceștia atunci când animalele sunt supuse unor proceduri, astfel încât animalul să aibă cel mai bun rezultat. Este, de asemenea, o mare oportunitate pentru comunitatea veterinară de a educa proprietarii cu privire la semnele de durere la iepuri."

Sursa: 

  1. Charlotte Forder, Livia Benato, Nicola J. Rooney. An investigation into how accurately UK rabbit owners identify pain in their pet rabbitsBMC Veterinary Research, 2024; 20 (1) DOI: 10.1186/s12917-024-03947-7
  2. University of Bristol. (2024, March 26). UK rabbit owners can recognize pain in their pets, study finds. ScienceDaily. Retrieved April 7, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240326235451.htm