Joi, Ianuarie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Știați că există în dezbatere un proiect de ordonanță  care spune cam așa: „pot deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană”.

Știați că există în dezbatere un proiect de ordonanță  care spune cam așa: „pot deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană”.

În acord cu H.G. nr. 1028/2006, angajatorul are obligații de prevenție și trebuie să identifice riscurile care țin de sănătatea și securitatea în muncă și să ia măsurile necesare pentru a reduce aceste riscuri. Astfel, sunt necesare examinări regulate în cadrul cărora să fie constatate eventualele probleme de vedere, iar în situația în care medicii oftalmologi recomandă angajaților, portul ochelarilor, atunci angajatorul are obligația să suporte toate costurile privind ochelarii. Contravențiile pentru nerespectarea prevederilor legale privind echipamentul de protecție pot varia între 3.500 și 10.000 de lei, în funcție de tipul abaterii.

Deci angajatul are dreptul la consult oftalmologic gratuit oferit de angajator. Chiar de la angajare. Pentru a obține ochelari de vedere de la angajator, examenul trebuie să fie efectuat de un medic specialist oftalmolog, avizat ulterior de către medicul de medicina muncii. 

Nu pierde informațiile utile

Abonează-te gratuit la canalele noastre de noutăți:
Whatsapp
Telegram

Conectat la rețeaua de informații veterinare

De asemenea, drepturile salariatului cuprind și un examen medical oftalmologic gratuit o dată pe an, oferit de către angajator, ori de câte ori angajatul sesizează dificultăți de văz sau orice problemă a ochilor legată de interacțiunea cu ecranul digital sau monitorul necesar muncii.

Drepturile angajatului la decontarea ochelarilor de vedere conform Hotărârii de Guvern Nr. 1028/2006 care este clară: angajații au dreptul de a beneficia de dispozitive de corecție specială: „art. 14. Dacă rezultatatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective”.

Care sunt drepturile și obligațiile angajatorului?

În urma concluziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a vizat Hotărârea din cauza C-392/21, ochelarii care corectează vederea sau previn dificultățile vizuale se încadrează în categoria de dispozitive de corecție speciale.

Prin urmare, obligația angajatorului este de a suporta cheltuielile aferente ochelarilor și lentilelor utilizate în scop de protecție, sau în scop preventiv (lentile PC cu filtru).

Măsurile luate potrivit art. 12-14 din Hotărârea de Guvern Nr. 1028/2006 nu trebuie să implice în nici un caz costuri financiare pentru lucrători.

Totuși, nu este clar dacă și costul ramelor de ochelari poate fi decontat de către angajator, situația fiind necesară a fi discutată direct, de la caz la caz, între cele două părți.

Ce nu se poate deconta de către angajator?

    • Ochelarii de soare, decorativi, fără lentile speciale de corecție sau prevenție;
    • Repararea sau înlocuirea lentilelor crăpate sau sparte;
    • Schimbarea ochelarilor conform tendințelor din modă;

Condiții de decontare ale ochelarilor de vedere:

    • este folosit în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru
    • există un consult oftalmologic realizat de către un medic specialist oftalmolog;
    • există trimiterea medicului, rețeta și recomandarea;

Decontarea ochelarilor de vedere reprezintă un venit neimpozabil.

Teoria politicilor de personal spune că nevoile și drepturile medicale ale oricărui angajat se adaptează mediului de muncă în care acesta lucrează. Astfel, angajatul este asigurat de către companie, iar angajatorul știe că a făcut tot posibilul ca să aibă angajați productivi și sănătoși.

Aproape toate locurile de muncă în ziua de astăzi necesită interacțiunea cu un ecran digital. Fără protecția necesară, atât performanța cât și sănătatea poate fi afectată: dureri de cap, lipsă de concentrare, durată extinsă pentru a completa taskuri pentru că nu vedem cum trebuie.

Iar dacă nu este un venit impozabil, atunci se merită.

Doar că ce să vezi. De-abia am aflat că pot să îmi fac ochelari pe banii firmei și aflu că onor Guvernul vrea să limiteze suma de decontat la 500 lei. Pai ce facem cu ochelarii de 5.000 de lei lentilele și câteva mii de euro ramele?

Cât mai în glumă sau mai serios există și amenzi pentru nerespectarea acestei prevederi. Între 3.500 și 10.000 de lei și pot fi aplicate de inspectorii de muncă. 

Așa că puteți aplica aceste prevederi obligatorii pentru avantajul cabinetului veterinar. Bonusuri extrasalariale, neimpozabil și foarte utile unui medic veterinar - ochelarii de vedere. Costurile pentru un consult oftalmologic și ochelari pot fi semnificative pentru bugetul personal. Dar pot să fie scăzute din profit…nu? Cu actuala legislație, este bine să cântărim foarte bine orice posibilitate de a diminua profitul în favoarea noastră, pentru a diminua taxele și impozitele. Acesta este și motivul pentru care Guvernul și ANAF au considerat că e bine să limiteze la 500 de lei aceste cheltuieli. Nu e bună această limitare, dar probabili că unii antreprenori inventivi au cheltuit sume interesante pe astfel de acțiuni oftalmologice.

Totuși, cred că e bine să fim atenți cum ne gestionăm încasările, profitul și taxele. Fiecare astfel de portiță trebuie utilizată la maxim, atât cât o lasă ANAF-ul posibilă.

Recomand cu tărie să vă programați pe banii cabinetului consultații oftalmologice și să achiziționați ochelarii doriți până nu limitează ANAF suma, care acum este cât este. 

 

Nu a fost selectat niciun răspuns. Vă rugăm încercați din nou.
Vă rugăm să selectați fie opțiunea existentă, fie introduceți propria dvs., dar nu ambele.
Vă rugăm selectați minim {0} răspuns(uri).
Vă rugăm selectați maxim {0} răspuns(uri).
/index.php?option=com_communitypolls&view=poll&id=3&catid=1769&Itemid=950&task=poll.vote&format=json
3
radio
1
[{"id":10,"title":"Da","votes":9,"type":"x","order":1,"pct":81.81999999999999317878973670303821563720703125,"resources":[]},{"id":11,"title":"Nu","votes":2,"type":"x","order":2,"pct":18.17999999999999971578290569595992565155029296875,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] ["rgba(255,91,0,0.7)","rgba(74,192,242,0.7)","rgba(184,0,40,0.7)","rgba(238,246,108,0.7)","rgba(96,187,34,0.7)","rgba(185,106,154,0.7)","rgba(98,194,204,0.7)"] 350
Voturi
 

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Editoriale & Analize

Având în vedere zbuciumul profesiei din România, am considerat util să aruncăm o privire la colegii noștri din Europa. Vom prezenta, în articole viitoare, problemele profesiei veterinare de prin...

Noutăți Business

„Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi...

Editoriale & Analize

Am constatat că medicii veterinari sunt persoane care muncesc extrem de mult, care nu sunt respectați la adevărata lor valoare și pentru efortul lor, că sunt inteligenți și au perspicacitatea de a...

Editoriale & Analize

Discutăm intens de ceva timp depre tarifele în medicina veterinară. Există multe și variate opinii. Majoritatea discuțiilor însă au un punct comun. Este dificil pentru un medic veterinar, în...

Editoriale & Analize

Așa cum am promis, voi prezenta rezultatul sondajului și studiul de management la nivel național referitor la tarifele în medicina veterinară.Premisa de la care s-a plecat în demersul nostru, așa...

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO