Miercuri, Noiembrie 29, 2023

Website dedicat exclusiv  ♥️ medicilor veterinari  ♥️

Noi Oportunități

Un studiu recent a arătat că relația dintre proprietarii de animale de companie și medicii veterinari este esențială pentru sănătatea și binele animalelor de companie. Evaluarea procesului decizional comun este un aspect important al acestei relații, deoarece poate afecta satisfacția proprietarului cu consultațiile veterinare.

În acest sens, abilitățile de comunicare devin din ce în ce mai importante în medicina veterinară, iar procesul decizional comun între practicieni și pacienți devine din ce în ce mai important. Un nou studiu a investigat stadiul implementării procesului decizional comun în spitalele veterinare și relația dintre implementarea acestuia și satisfacția consultației în rândul proprietarilor de animale de companie. Studiul a arătat că evaluarea procesului decizional comun în rândul proprietarilor de animale de companie a fost asociată cu satisfacția acestora față de consultația veterinară, sugerând că medicii veterinari ar putea îmbunătăți nivelul de satisfacție al proprietarilor prin adoptarea unei metode de consultare care să crească procesul decizional comun. Aceste descoperiri ar putea fi deosebit de importante pentru îmbunătățirea calității îngrijirii animalelor de companie și pentru creșterea satisfacției proprietarilor cu consultațiile veterinare.

Abstractul studiului

Abilitățile de comunicare sunt o competență necesară în medicina veterinară, iar procesul decizional comun (PDC) între practicieni și pacienți devine din ce în ce mai important în practica veterinară, ca și în medicina umană. Există puține studii care au măsurat cantitativ PDC în asistența medicală veterinară, iar relația dintre PDC și satisfacția consultației este necunoscută. Scopul acestui studiu a fost acela de a investiga stadiul implementării PDC în spitalele veterinare și relația dintre implementarea PDC și satisfacția consultației în rândul proprietarilor de animale de companie. S-a efectuat un studiu transversal folosind chestionare autoadministrate în rândul proprietarilor de animale de companie și al medicilor veterinari. În total, 77 de proprietari de animale de companie care au vizitat o clinică veterinară și 14 medici veterinari din cadrul clinicilor au participat la acest studiu. După o vizită la o clinică veterinară, proprietarii au fost rugați să își evalueze preferințele în materie de luare a deciziilor folosind Chestionarul de luare a deciziilor partajate pentru pacienți (PDC-Q-9) adaptat pentru medicina veterinară, precum și satisfacția lor cu privire la consultație. Medicii veterinari corespunzători au fost rugați să completeze versiunea veterinară a chestionarului (PDC-Q-Doc).

Rezultate


Majoritatea proprietarilor de animale de companie (64,9%) au preferat PDC în cadrul consultațiilor veterinare. Coeficientul alfa al lui Cronbach de 0,84 pentru PDC-Q-9 veterinar și de 0,89 pentru PDC-Q-Doc veterinar au confirmat o fiabilitate ridicată. Coeficientul de corelație Spearman între PDC-Q-9 și satisfacția în consultații a fost de 0,526 (p < 0,001), ceea ce a fost semnificativ. PDC-Q-Doc nu a fost corelat în mod semnificativ nici cu PDC-Q-9, nici cu satisfacția consultației proprietarilor de animale de companie. Am efectuat o analiză de sensibilitate a corelațiilor dintre medicii veterinari; răspunsurile la PDC-Q-Doc pentru a examina asocierea dintre PDC-Q-Doc și PDC-Q-9 și satisfacția proprietarului; rezultatele au rămas aceleași și nu a fost găsită nicio asociere.

Concluzii


Constatările studiului sugerează că evaluarea PDC în rândul proprietarilor de animale de companie a fost asociată cu satisfacția acestora față de consultația veterinară. Medicii veterinari ar putea fi capabili să îmbunătățească nivelul de satisfacție al proprietarilor de animale de companie prin adoptarea unei metode de consultare care să crească PDC. Nu a fost luat în considerare conținutul îngrijirii veterinare sau numărul de vizite la clinica veterinară.

Context

Relația dintre proprietarii de animale de companie și medicii veterinari este esențială pentru sănătatea și binele animalelor de companie. Evaluarea procesului decizional comun (PDC) este un aspect important al acestei relații, deoarece poate afecta satisfacția proprietarului cu consultațiile veterinare.

Evaluarea procesului decizional comun implică implicarea proprietarului de animal de companie în luarea deciziilor legate de tratamentul animalului său. Acest lucru poate include discuții cu medicul veterinar despre opțiunile de tratament disponibile,evaluarea riscurilor și consecințelor acestora.


Evaluarea procesului decizional comun poate duce la o mai bună înțelegere a nevoilor și dorințelor proprietarului și poate ajuta la creșterea încrederii acestuia în deciziile luate împreună cu medicul veterinar. De asemenea, aceasta poate reduce confuzia și poate îmbunătăți satisfacția proprietarului cu consultațiile veterinare.


Cu toate acestea, un proces de evaluare inadecvat poate duce la o încredere scăzută a proprietarului în deciziile luate și poate afecta satisfacția acestuia cu consultațiile veterinare. De aceea, este important ca medicii veterinari să acorde o atenție deosebită acestui aspect al relației cu proprietarii de animale de companie.


În concluzie, evaluarea procesului decizional comun este un aspect important al relației dintre proprietarii de animale de companie și medicii veterinari și poate avea un impact major asupra satisfacției proprietarului cu consultațiile veterinare. Prin urmare, este important ca medicii veterinari să acorde o atenție deosebită acestui aspect al relației cu proprietarii de animale de companie și să încurajeze un proces eficient de evaluare a deciziilor.

Sursa:

Ito, Y., Ishikawa, H., Suzuki, A. et al. The relationship between evaluation of shared decision-making by pet owners and veterinarians and satisfaction with veterinary consultations. BMC Vet Res 18, 296 (2022). https://doi.org/10.1186/s12917-022-03401-6

Ultimele apariții editoriale

Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte