Miercuri, Noiembrie 29, 2023

Website dedicat exclusiv  ♥️ medicilor veterinari  ♥️

La 17 ani de la prima factura, Dr.-ul Aurelian Ghisa conduce la Cluj un business cu o cu cifra de afaceri in sapte cifre…cu final in euro. Cum a atins succesul un medic veterinar din Copaceni pornind de la asternutul de paie?

Secretele afacerii cu produse de uz veterinar ce au urcat Servicii Publice S.A in topul firmelor de profil din Romania Dle Ghisa, cum a continuat povestea de dragoste cu medicina veterinara odata cu finalul studiilor?

"N-am sa uit niciodata startul…in vara lui ‘89, am terminat „medicina veterinara“, la Cluj. M-au trimis stagiar la IAS Poiana Turda, Ferma “Viisoara”. Nu cea din „Toamna Bobocilor” desi mi-ar fi facut placere sa lucrez in hala cu Draga Olteanu Matei (rade)...in octombrie, mau mutat la ferma de vaci...Aici m-a prins pe mine Revoluţia! Acolo am ajuns si prima data „sef “! Dar „n-am facut prea mulţi pureci“ , ca m-am mutat apoi la Avicola Cluj, dar dupa un concurs serios... nu gluma! si, asa, incepea pentru mine o noua etapa, total necunoscuta, deoarece cresterea si bolile pasarilor era un domeniu total diferit.

Eram absolvent de studii superioare dar a trebuit sa pun iar „burta pe carte“, apareau probleme noi, neintalnite in facultate. Era o alta lume! Ce drag mi-e si acum cand imi aduc aminte...Frumoase vremuri... in ’92, apoi, am devenit medic epizootolog la fermele de crestere a broilerilor si fermele de pasari reproducţie ale Avicolei Gilau, inclusiv staţia de incubaţie! A fost prima provocare a vieţii, serios! in aceasta perioada a aparut in fermele avicole, bursita infecţioasa aviara!!! Pfuuu, ce greu mi-a fost. Trei ani am luptat cu blestemata asta de boala, incercand sa gasesc momentul optim de vaccinare. A fost perioada in care am acumulat cea mai multa experienţa in avicultura...Atunci m-am simţit medic!

Bine, si pasul spre business cand laţi facut? Privatizarea Avicolelor, devenite falimentare intre timp, a fost momentul meu. Simţeam ca trebuie sa-mi caut locul meu si numai al meu. Era in ’95 cand mi s-a oferit sansa sa devin distribuitor de medicamente de uz veterinar. E poate momentul meu de cotitura, ce m-a facut ceea ce sunt astazi eu ca entitate juridica (ofteaza).

GHISA22Mai ţineţi minte de ce v-aţi batut cu capul in primele clipe? ...(un moment de pauza). Da, in primul rand denumirea companiei ma dezavantaja la inceput. Ea a fost creata intr-un moment in care erau licitaţii in Cluj pentru activitaţile de DDD si am crezut ca numele companiei ar putea fi un atuu in obţinerea contractului. Dar totul a fost doar o poveste... si a ramas sa ma orientez spre domeniul produselor veterinare, o lume plina de necunoscute atunci. Pentru mine, dar si pentru ceilalţi. Apoi, un alt moment important a fost inceperea colaborarii cu Romvac Company SA, cand deveneam primul lor distribuitor pe Transilvania. Nu le fac PR, dar asa e! Apoi, primul contract cu un partener strain... compania „Chemifarma Italia“... Ce momente... Dar hai sa iţi zic cea mai frumoasa clipa, onest vorbind...Prima factura emisa! A fost sarbatoare!Am emis-o celor de la Transavia, in ‘95. De atunci, si noi si ei am ramas impreuna. Poate si pentru ca am crescut unul langa celalalt (ii revine zambetul).

Apropo, cum arata o zi din viaţa medicului veterinar- manager- fotbalist- tata, Aurelian Ghisa? Hai sa iţi zic ce le spun eu clienţilor mei, la dispoziţia carora stau 24 de ore din 24. „Domnilor, Ghisa e de la 8.30 la firma. Are 40 de oameni, n-are ce face, trebuie sa stea intre ei. Sunt o echipa buna, nu trebuie sa-i dojenesc, stiu ce au de facut fiecare in parte. Daca nu-s la birou, sunt in depozit. Daca nici acolo nu ma prindeţi, atunci sigur sunt la un alt client. Daca nu aţi dat de mine... De asta, am telefon mobil. Mi-e deschis tot timpul, asa ca nu aveţi cum sa nu ma prindeţi“. Bine, asta pana la 17.00. Aici, apare o mica pauza. Sunt plecat „pe teren“. Asa cum scria si Rica Raducanu pe bara cand juca fotbal. Da, sunt la fotbal, la echipa mea, Sanatatea Cluj. Joc atacant...cand ma baga antrenorul. Aţi auzit sigur de „Virusii verzi“ de la Cluj! Apropo, astept si alţi medici veterinari sa-mi faca concurenţa! (rade iar cu pofta). Incercam sa continuam activitatea din firma cu activitatea sportiva in timpul liber, iar pentru aceasta am creat 3 echipe de fotbal, in care sunt angrenaţi 80% din angajatii companiei: o echipa in Liga a III-a – „Virusii verzi“ cu performanţe notabile in Cupa Romaniei, o echipa de Liga a IV-a si o echipa pentru fotbal pe teren sintetic precum si o sectie de tenis de camp. Deci putem accepta orice provocare SPORTIVa la orice nivel de la oricare dintre companiile veterinare. Unii spun ca sunteţi managerul unei companii de succes in mediul veterinar.

GHISA21Care credeţi ca sunt secretele unei afaceri de succes? Ei, vorbeste lumea…nu te lua dupa gura ei (continua, amuzat). E ca la fotbal! Totul sta in echipa! Pune un bob de pasiune apoi aduna oameni flexibili, neaparat dedicaţi meseriei. Organizeaza-i! Fa-i sa fie atenţi, prompţi la solicitarile clienţilor…si vezi ce iese!? Mie-mi merge, mi-a iesit…Sper si voua!

Cum ar defini succesul medicul veterinar nascut la Copaceni dar implinit financiar la Cluj sau Bucuresti? Un car de clipe fericite, frumoase, atat in viaţa profesionala cat si in cea de familie. Ma consider un om implinit. Am avut sansa sa cunosc succesul profesional dar asta e bazata pe o familie minunata. Asa mi-a dat mie Dumnezeu...(se opreste niţel, priveste o fotografie cu familia de pe birou). Lili (n.a- soţia) e braţul meu drept, acasa dar si la firma. Avem impreuna doua fete pasionate de sport si de animale care deja imbraţiseaza si studiaza medicina veterinara la USAMV Cluj. Ce pot sa-mi doresc decat sa-i vad fericiţi si plini de viaţa pe cei apropiaţi, prieteni, cunoscuţi?!! Noi avem in firma si un slogan, de multe ori il auzi cand ne e greu, dimineaţa sau dupa o zi dura de munca...“Noi sa fim sanatosi!“. L-am facut si slogan la echipa de fotbal... Daca ar fi sa o luaţi de la capat, ce aţi face sau ce aţi schimba? Lucrurile s-au derulat destul de bine pana in prezent, incat nu stiu daca as putea sa ma gandesc la o alta varianta a existenţei mele...Chiar nu pot! Dar astept oricand pareri noi, sugestii...Ma gasiţi la birou, in depozit...sau pe teren. si la telefon raspund...

Care este primul lucru pe care aţi dori sa il stie un medic veterinar proaspat iesit din facultate? Care ar fi cele 5 „reguli“ fundamentale pe care ar trebui sa le stie atunci cand se gandeste sasi deschida un cabinet? Nu vreau sa fac eu pe „profesorul“, nu-mi sta in fire...nu-mi iese...insa, daca as putea da 5 poveţe unui invaţacel in meseria asta, ele ar suna cam asa: Fa-o cu pasiune sau las-o balta! invaţa zilnic, de la omul de afaceri si pana la femeia care sorteaza ouale in ferma... Teoria e baza, dar practica te pune in valoare. Fii indrazneţ! Nu fi rigid, asculta si cugeta. Apoi ia decizii! Dar asuma-ţi deciziile! Nu uita, indiferent de orice obstacol sau tentaţie: ESTI MEDIC! AI UN DAR APARTE!

 

Interviu realizat de Cristian Cucolas
cristian.cucolas@protv.ro  

Ultimele apariții editoriale

Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte