Duminică, August 10, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un nou raport elaborat de Moredun Research Institute, la comanda Food Standards Scotland și a guvernului scoțian, analizează factorii de risc pentru agenții patogeni de origine alimentară din fermele de creștere a animalelor. Studiul oferă soluții practice, de la biosecuritate la vaccinare, pentru reducerea contaminării în ferme și asigurarea unor alimente mai sigure pentru consumatori.

Echipa Veterinarul.Ro
  • :

    ⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min

Un nou raport elaborat de Moredun Research Institute, la comanda Food Standards Scotland și a guvernului scoțian, analizează factorii de risc pentru agenții patogeni de origine alimentară din fermele de creștere a animalelor. Studiul oferă soluții practice, de la biosecuritate la vaccinare, pentru reducerea contaminării în ferme și asigurarea unor alimente mai sigure pentru consumatori.

Agenții patogeni de origine alimentară sunt microbi care pot provoca boli la oameni prin consumul sau manipularea de alimente contaminate și pot apărea în toate etapele lanțului alimentar. Acest raport s-a axat pe modul în care acești microbi pătrund în fermă, se transmit la animale și se răspândesc ulterior, în principal prin contaminare fecală, în mediul fermei. Practicile de gestionare, inclusiv carantina, biosecuritatea, igiena, curățarea și dezinfecția, densitatea efectivelor și grupele de vârstă, adăposturile, așternuturile și hrana pentru animale sunt toate domenii importante care trebuie luate în considerare atunci când se încearcă reducerea riscului generat de agenții patogeni de origine alimentară.

În plus, intervențiile mai specifice, cum ar fi vaccinarea, pot fi benefice pentru reducerea răspândirii și transmiterii agenților patogeni de origine alimentară. În prezent sunt disponibile unele vaccinuri care acționează pentru a reduce bolile de producție ale animalelor, cauzate de aceiași agenți patogeni responsabili pentru unele dintre bolile de origine alimentară. Prin urmare, este posibil ca utilizarea acestor vaccinuri împotriva bolilor de producție în ferme să aibă, de asemenea, un impact asupra riscului și transmiterii agenților patogeni de origine alimentară.

„Am salutat oportunitatea de a investiga opțiunile care pot fi aplicate în fermele de creștere a animalelor pentru a reduce riscul și impactul agenților patogeni de origine alimentară. Suntem dornici să ne continuăm colaborarea cu fermierii pentru a ajuta la identificarea riscurilor specifice, împreună cu dezvoltarea unor strategii practice de intervenție care sunt aplicabile și adecvate pentru fiecare exploatație agricolă în parte”, a declarat profesorul Lee Innes de la Moredun Research Institute.

Raportul include, de asemenea, informații obținute în urma unui sondaj efectuat în rândul crescătorilor de animale pentru a le colecta opiniile și gândurile cu privire la riscurile agenților patogeni de origine alimentară și la modul în care strategiile potențiale de intervenție ar putea fi aplicate cel mai bine în ferme.

„Protejarea publicului împotriva agenților patogeni de origine alimentară necesită o abordare proactivă în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente, începând cu producția primară. Acest raport oferă informații valoroase cu privire la gestionarea riscurilor în ferme și evidențiază măsurile practice pe care fermierii le pot lua pentru a reduce prezența și transmiterea acestor microbi dăunători. Eforturile de colaborare, precum acest studiu cu Moredun Research Institute, sunt esențiale pentru a asigura alimente mai sigure pentru toți locuitorii Scoției” a adăugat Dr. Jane Horne, șefa secției de știință și supraveghere a protecției alimentelor din cadrul Food Standards Scotland.

Raportul complet este disponibil aici.

Sursa: veterinary-practice.com

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business